NORMY HANDLOWE OBOWIĄZUJĄCE W UE
Właściciel produktów sektora owoców i warzyw objętych normami handlowymi może wystawiać te produkty, oferować je na sprzedaż, dostarczać je i wprowadzać do obrotu na terenie Unii Europejskiej wyłącznie zgodnie z tymi normami i jest odpowiedzialny za zapewnienie takiej zgodności.
Właścicielami są wszelkie osoby fizyczne lub prawne, które fizycznie posiadają dane produkty.
Zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 prawie wszystkie gatunki świeżych owoców i warzyw wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej objęte są wymaganiami norm handlowych.
Aktualnie obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla priorytetowych gatunków świeżych owoców i warzyw oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych produktów sektora owoców i warzyw.
1. | jabłka | NORMA HANDLOWA DLA JABŁEK |
2. | owoce cytrusowe | NORMA HANDLOWA DLA OWOCÓW CYTRUSOWYCH |
3. | owoce kiwi | NORMA HANDLOWA DLA KIWI |
4. | sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich (Batawia) | NORMA HANDLOWA DLA SAŁATY, ENDYWII O KĘDZIERZAWYCH LIŚCIACH I ENDYWII SZEROKOLISTNEJ (BATAWII) |
5. | brzoskwinie i nektaryny | NORMA HANDLOWA DLA BRZOSKWIŃ I NEKTARYN |
6. | gruszki | NORMA HANDLOWA DLA GRUSZEK |
7. | truskawki | NORMA HANDLOWA DLA TRUSKAWEK |
8. | papryka słodka | NORMA HANDLOWA DLA PAPRYKI SŁODKIEJ |
9. | winogrona stołowe | NORMA HANDLOWA DLA WINOGRON STOŁOWYCH |
10. | pomidory | NORMA HANDLOWA DLA POMIDORÓW |
Treść szczegółowych norm handlowych znajduje się w załączniku I, część B do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 .
Owoce i warzywa, które nie są objęte szczegółową normą handlową muszą spełniać wymogi ogólnej normy.
OGÓLNA NORMA HANDLOWA
Norma ogólna obejmuje gatunki sektora owoców i warzyw określone w części IX Załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (z wyjątkami określonymi w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011). W praktyce norma ogólna dotyczy niemal wszystkich owoców i warzyw znajdujących się w obrocie handlowym.
Treść ogólnej normy handlowej znajduje się w załączniku I, część A do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 .
Minimalne wymagania dotyczące jakości
Z zastrzeżeniem dopuszczalnych tolerancji, produkty powinny być:
- całe,
- zdrowe; nie dopuszcza się produktów gnijących lub z objawami zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
- czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
- praktycznie wolne od szkodników,
- praktycznie wolne od uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki,
- wolne od nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego,
- wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków. Stan produktów musi umożliwiać im:
- wytrzymanie transportu i przeładunku,
- dotarcie do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.
Minimalne wymagania dotyczące dojrzałości
Produkty muszą być wystarczająco rozwinięte, ale nie przerośnięte, a owoce muszą być odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe. Stopień rozwoju i dojrzałości produktów musi umożliwiać im kontynuowanie procesu dojrzewania oraz osiągnięcie wymaganego stopnia dojrzałości.
Tolerancja
Tolerancja wynosi 10 % liczby lub masy produktów w każdej partii niespełniających minimalnych wymagań jakości. W ramach tej tolerancji nie więcej niż 2% łącznie mogą stanowić produkty z objawami zepsucia.
Oznaczenie pochodzenia produktu
Pełna nazwa lub nazwa potoczna państwa pochodzenia. W przypadku produktów pochodzących z państwa członkowskiego, informacja ta podawana jest w języku kraju pochodzenia lub w dowolnym innym języku zrozumiałym dla konsumentów kraju przeznaczenia. W przypadku pozostałych produktów informacja ta podawana jest w dowolnym języku zrozumiałym dla konsumentów kraju przeznaczenia
Zgodnie z artykułem 3 ust. 1 akapit 2 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011, jeżeli właściciel świeżych owoców i warzyw objętych wymaganiami ogólnej normy handlowej, jest w stanie wykazać ich zgodność z jakąkolwiek obowiązującą normą przyjętą przez Europejską Komisję Gospodarczą Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ), wspomniane owoce i warzywa mogą wówczas zostać uznane za zgodne z ogólną normą handlową.
Więcej informacji na: www.ijhar-s.gov.pl